calleboll

Fotograf som är intresserad av människor, älskar honung och
är beroende av musik. Studerar bildjournalistik på Nordens Fotoskola.

                                               


 1. Döda delfiner i Danmark - Viral skit?

  Det här är intressant men framför allt obehagligt. Inte att människor dödar delfiner i Danmark, utan hur det kommer sig att saker plötsligt kan spridas så oerhört lätt utan verkliga grunder.

  En hemsida skriven på kinesiska med engelsk översättning visar bilder på människor som slaktar delfiner. Ingen publicist eller fotograf anges, bara en adress till en märklig sida på arabiska, som mer ser ut att handla om reklam än om journalistik. 

  image

  Ändå köper vi detta rakt av. Och eftersom det är så hemskt sprider vi det vidare till alla vi känner. Vi accepterar och tar in det som serveras på sociala medier skrämmande lätt jämfört med hur vi reagerar på hemska inslag från vanliga och mer seriösa nyhetsmedier.

  Så, när en sida om döda delfiner i Danmark utan trovärdiga källor tas på större allvar än exempelvis dagens kvinnovåld världen över känner jag hur hopplös tillvaron kan vara ibland.

  Läs för övrigt gärna om det sjuka kvinnovåld som ständigt pågår! - Cause of Death: Woman

   
 2.  

 3. "Att låtsas som att man ställer sig vid sidan om och inte tar ställning funkar inte. All journalistik väljer, tar ställning, väljer bort, gör urval och står upp för publicistiska beslut. Så ser arbetsprocessen ut. Man kan inte avstå, hur gärna man än vill."
   
 4. Jag har själv stört mig lite på att bilden som fick priset Årets bild känns för perfekt. Jag får lite känslan av att den är iscensatt. Även om den inte är det, tappar den lite av sitt värde för mig.

  Här är ett kort men intressant klipp om vad som är okej att göra med bilder i efterhand.

   
   
 5. Magnus Wennmans råttfilm. Snyggt!

   
   
 6. Känner att jag har lite otur om dom skulle spränga hela Skanstull när jag precis har flyttat in.

   
 7. Jag bläddrade förbi den här intervjun med Anders Borg när den kom i DN i december. Jag såg bara på bilderna och tänkte: tråkigt att DN ändå är så högervinklad. Lite senare hörde jag Emma Knyckare på Tankesmedjan i P3 prata om just den intervjun. Och jag fick rejält med vatten på min kvarn.

  Lyssna här!

  Foto: Fredrik Funck, DN

   
 8. Vilka jävla svin!

  Så uppenbart att dom bara vill lura folk så dom själva tjänar pengar. På ett så vidrigt egocentriskt sätt. - Pengar och makt tills vi dör. Skit i allt annat!

  Lyssna även på Fredrik Gerttens sommarprat i P1!

   
   
 9. Så viktigt och bra att Malin Olofsson och Daniel Öhman fick Stora Journalistpriset för Årets avslöjande.